Kanarek (Serinus canaria) — niewielki gatunek ptaka z rodziny łuszczaków (Fringillidae). Dorosłe osobniki osiągają długość ciała od 12,5 cm do 13,5 cm. Występuje w rzadkich, gęsto zakrzewionych lasach Wysp Azorskich, Kanaryjskich i Madery. Nazwa kanarek pochodzi od Wysp Kanaryjskich.

Samiec ubarwiony jest w tonacji oliwkowozielonej z żółtawymi policzkami i spodem ciała. Samica jest ubarwiona skromniej, z przewagą odcieni szarości.

W rejonach występowania jest często spotykany w ogrodach i parkach miejskich.

Żywi się nasionami, pąkami kwiatów, jagodami, a w okresie chowu piskląt karmi je owadami. Buduje gniazda w kształcie czarki w rozgałęzieniach krzewów.

Wyprowadza od 2 do 4 lęgów w roku. Samica składa od 2 do 4 jaj, które wysiaduje przez 14 dni. Po wykluciu młode przebywają w gnieździe przez ok. 18 dni.

Jest protoplastą kanarka domowego. W 1478 roku został sprowadzony przez Hiszpanów do Europy, gdzie stał się protoplastą licznych ras hodowlanych różniących się ubarwieniem, wielkością i śpiewem.